Skoči na glavno vsebino

17. maja 2018 smo z dijaki 2. Ac razreda sodelovali pri zaključnem dogodku evropskega medijskega projekta Young Village Folk. Omenjeni projekt spodbuja mlade, da si z inovativnimi idejami odpirajo nova delovna mesta v pridelavi hrane. Tako je nastalo 25 zgodb, povezanih s pridelavo hrane v devetih evropskih državah: Finski, Bolgariji, Estoniji, Švedski, Franciji, Avstriji, Italiji, Sloveniji in Hrvaški.

Zaključni dogodek je bil izveden v sodelovanju z Inštitutom za trajnostni razvoj – program Šolski ekovrtovi, katerega aktivna članica je že peto leto tudi naša šola. Poleg naših dijakov in profesorjev so sodelovali tudi otroci iz vrtca Vrhovci in OŠ Vrhovci. Gonilna sila dogodka je bila ga. Jožica Fabjan, ki je lani pomagala ustvariti tudi naše spiralne grede pred vhodom v šolo. Celotno dogajanje pa je spremljala tudi ekipa RTV Slovenija.

Na parceli Šujica nasproti starega gradu Bokalce nas je pričakala poglobljena jama v obliki črke S. Najprej smo jo zapolnili z vejevjem, travno rušo in senom, nato pa smo nasipali zemljo in humus. Delo je bilo zelo oteženo, saj je bilo celotno področje močno razmočeno. A za pridne in zelo prizadevne delavce ni bilo ovir! Pregnali smo dež in ob koncu priklicali celo sonce. Gredo smo na koncu prekrili z zastirko in jo zasadili z avtohtonimi slovenskimi sortami zelenjave, zelišči  in užitnimi rožami.

Zaradi slabega vremena je bila udeležba sodelujočih precej okrnjena, kar pa je predstavljalo dodatno obremenitev naših dijakov. Izkazali so se kot zelo požrtvovalni in delavni. S tem so resnično upravičili dobro ime Srednje trgovske šole Ljubljana in si prislužili tudi priznanje in osebno zahvalo glavne izvajalke.

Blatna oblačila in obutev ter utrujena telesa so zdaj že pozabljena. Ostaja pa dober občutek, da smo pustili svoje sledi v Mestnem vrtu. Čestitke 2. Ac!

Zapisala: Maja Fabjan

 

Objave v medijih:

Najmlajši zasadili mestni zgodovinski vrt

Young village folk – hrana iz mladih korenin

Vračanje k naravi in odnosom

 

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost