Skoči na glavno vsebino

 

V petek, 14. 9. 2018, se je tudi naša šola udeležila mednarodne akcije Očistimo svet 2018. Skupaj s prostovoljci iz 150 držav smo se zavedali, da bi bilo prav, če bi bila taka množična akcija zadnja, saj mora vsak sam skrbeti za čisto okolje. A žal je v Sloveniji še kar nekaj divjih odlagališč.

Pomemben del akcije je bila priprava na čistilno akcijo. Učitelji so predavali o pomenu čiščenja in nas ozaveščali,  kaj ljudje počnemo v okolju in z okoljem, da bi skupaj razmislili  o našem nadaljnjem delovanju. Pogovarjali smo se o estetskem vidiku čistega okolja, kot tudi o zdravju, ki je s tem povezano. To se tiče nas vseh. Govorili smo o konkretnih primerih pri nas in po svetu, o potrošništvu, o tem, kako se nam vse vrača,  o mikrodelcih plastike, ki jih zaužijemo z vodo, soljo, hrano, zrakom. Ogledali smo si različne  primere na videoposnetkih,  od domačih, do otokov smeti, ki nastajajo v oceanih; smetišče na Madagaskarju, kjer deluje naš misijonar Pedro Opeka, ki je otrokom s smetišča omogočil bolj dostojno življenje.

Dijaki naše šole smo bili zadolženi za področje naše šole, dijaki 2. Aa pa predvsem za okolico ljubljanskega gradu. Podali smo se na čiščenje predelov od naše šole proti gradu. Presenečeni smo bili, ker ni bilo veliko odpadkov, kar kaže na to, da je predel grajskega griča dobro očuvan. Še največ odpadkov je bilo pod grajskim zidom, kjer smo našli veliko koščkov stekla. Ko smo se na drugi strani griča spustili do ljubljanske tržnice, smo smeti pustili na avtobusni postaji.

Dijaki 2. Ac smo čistili desni breg Ljubljanice od zapornic  oziroma mostu ob reki do tržnice in nazaj po Streliški ulici,  oziroma skozi park do Ambroževega trga, kjer smo odložili vreči z nabranimi odpadki (oblačila, registrske tablice, plenice, gramofon, zavezane vreče z neznano vsebino, plastenke, kozarci, papir).

Dijaki smo se z veseljem udeležili te akcije in bomo še naprej ohranjali čisto okolico svoje šole. Zavedamo se, da lahko le s skupnimi močmi poskrbimo za naravo in čist zrak. Odlično bi bilo, če bi tudi proizvodnja sledila Zero Waste pobudi in bi bili vsi odpadki hitro razgradljivi.

Karin Skutelj, 2. Aa & dijaki 2. Ac

Avtorice fotografij: Marjanca Čop, Branka Gabrenja Müller. Maja Fabjan

(Skupno 585 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost