Skoči na glavno vsebino

Dijaki aranžerskega programa STrŠ smo od 20. do 22. oktobra 2019 potovali po Češki in v treh polnih dneh obiskali Češki Krumlov,  Češke Budjejovice in Prago. V prvem mestu smo se najprej povzpeli na  razpotegnjen grad, od koder se nam je odprl prelep razgled na slikovito  mesto, na enem od dvorišč smo se smejali norčijam dveh (verjetno kočevskih) medvedov, ki sta se kopala v ribniku,  se igrala z žogo in plezala pa drevesih. Mesto z dveh strani objema  živahna Vltava, zato ob njej še stojijo mlinska kolesa in spominjajo na stare čase.

Naslednji postanek smo opravili  v Čeških Budjejovicah, kjer smo si sredi mogočnega (in praznega)  trga ogledali Samsonov vodnjak in slikovite meščanske hiše.

Zvečer smo  že kar utrujeni in zaspani dosegli Prago, v hotelu smo povečerjali in odšli spat.

Po dobrem spanju in zajtrku smo si naslednji dan najprej ogledali znamenite Hradčane, kjer je naš arhitekt Jože Plečnik pustil močan pečat pri obnovi gradu. Tudi na tem hribu se vinska trta dobro počuti in bogato rodi sočne grozde.  Dih nam je vzela mogočna gotska katedrala sv. Vida, ki sega skoraj do neba, vitraji pa so žareli v jesenskem soncu. V Zlati ulički  smo se slikali pred Kafkovo rojstno hišo in uživali v malih ličnih trgovinicah, polnih ročnih izdelkov in spominkov. Sledil je sprehod po znamenitem Karlovem mostu v starem delu mesta do rotovža in mogočne astronomske ure, ki »oživi« vsako polno uro, nato še pogled na Tynsko cerkev in na Židovsko četrt. V hotel smo se tokrat vrnili s podzemno železnico, s katero smo izkusili hiter in učinkovit javni prevoz, kot ga Ljubljana verjetno ne bo nikoli dočakala.

Zadnji dan smo se odpeljali do Plečnikove cerkve Srca Jezusovega  na Vinohradih, ki smo jo žal lahko pogledali samo skozi steklo na glavnih vratih.

Zatem smo se sprehodili po mogočnem Vaclavskem trgu , v galeriji Goap smo si ogledali razstavo Muche, Dalija in Warhola. Malo smo se še okrepčali pred dolgo potjo in nakupili spominke, nato pa smo se sredi popoldneva odpeljali  proti Moravski , Avstriji in končno pozno ponoči prispeli domov.

Vsi dijaki in učitelji smo bili zelo veseli treh tako bogatih in pestrih dni, ožarjenih z najlepšim jesenskim soncem, mogočnimi gradovi, trgi, mostovi, palačami … Vsi se že veselimo naslednje ekskurzije.

Sara Dobnikar, 4. Ca

(Skupno 322 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost