Skoči na glavno vsebino

Sporočilo za javnost – 26. 1. 2018

Stojnica bodočih trgovcev in aranžerjev je čudovita, polna življenja


Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je danes kar trlo mladeži, iz zadnjih letnikov osnovnih in srednjih šol. Kako tudi ne, saj si ni enostavno izbrati poklica, ki bi človeka osrečeval do upokojitve. Informativa je eden od pomembnih virov, ki že zadnjih nekaj let pomaga mladim pri odločitvah za nadaljnjo pot izobraževanja. Mladi so se radovedno ozirali po stojnicah. Na voljo jim je bilo več kot 300 bolj ali manj posrečenih stojnic, kjer so predstavljali izobraževalne programe šol, fakultet, prišli so tudi zaposlovalci in štipenditorji, vladne in nevladne organizacije in številni drugi iz vse Slovenije. Mladi so zbirali tiskana gradiva in spraševali o podrobnostih. Daleč najbolj oblegan je bil predstavitveni prostor Srednje trgovske šole Ljubljana, saj je bil prava paša za oči.

Dijaki, ki so se odločili za šolanje v programu aranžerskega tehnika, so se res potrudili. Že kmalu po začetku šolskega leta so skupaj z učiteljico praktičnega pouka aranžerstva Andrejo Peteros zasnovali projekt in se vneto lotili dela. In uspelo jim je. Candy Shop je bil zadetek v polno. Z njim so obiskovalcem nazorno pokazali, česa vsega se na šoli naučijo, kakšne spretnosti razvijajo, kako zelo spremljajo sodobne trende, pilijo okus in kako sproščeno lahko komunicirajo.

Dijaki in učitelji Srednje trgovske šole Ljubljana so komaj lovili sapo med pogovori z devetošolci in njihovimi starši. Marjano Čop, učiteljico praktičnega pouka poznavanja blaga in naravoslovja, smo za pogovor lahko ujeli šele potem, ko smo se postavili v dolgo vrsto. »Zelo smo zadovoljni z odzivom,« navdušeno pove Čopova. »S predstavitvijo smo želeli doseči prepoznavnost naše šole, poklicev aranžerja in trgovca. Naloga obeh poklicev je tudi sicer pritegniti pozornost. Mi smo se letos odločili za retro, saj vemo, da je med mladimi prava modna muha. Prejeli smo že vrsto pohval, pa tudi dejstvo, da se mladi toliko časa zadržijo na našem prostoru, še zlasti ob igrici štiri v vrsto, ki je ob zmagi nagrajena s sladkarijami iz našega Candy Shopa, je očiten znak, da se med nami dobro počutijo,« je pravilno sklepala sogovornica.

Sedanji dijaki v pomoč bodočim
Doda še, da so dijaki, ki so iz prve roke informirali obiskovalce na razstavnem prostoru, sami izrazili željo po sodelovanju. »Ko jih gledam, vidim, da so zelo ponosni na to, kar smo pripravili. Glavni namen vsega truda je prepričati mlade, naj vendar pridejo na našo šolo. Aranžer in trgovec sta zelo lepa poklica, a v javnosti veliko premalo poznana in cenjena. Lahko govorim bolj za trgovce, saj jih že 36 let učim. Ta poklic je bil nekoč zelo ugleden in spoštovan, danes pa vsakdo misli, da je zmožen prodajati. A še zdaleč ni tako. Trgovske veščine je pač treba pridobiti v okviru pristojnega izobraževanja. Ni vseeno, kako trgovec komunicira, dobro mora poznati vse vrste blaga, da ga lahko ponudi kupcem, razumeti mora deklaracije, obvladati psihologijo prodaje, nastopanja in še kaj. Vse to mlade na prijazen način naučimo na Srednji trgovski šoli v Ljubljani. Velika podjetja ta znanja že cenijo in prav iščejo naše dijake. Zelo so zadovoljni z njimi. Nihče nima težav z zaposlitvijo, ko konča šolo, seveda pa ima tudi veliko odprtih možnosti za nadaljnje izobraževanje, če ima le željo in voljo,« poudari Marjana Čop, ki praktično po vseh trgovinah srečuje svoje nekdanje dijake. »Pri nas niso le številke, kot je danes pogosto v izobraževalnem procesu, pri nas vse poznamo, vsakomur pomagamo in pristni odnosi se nadaljujejo še dolgo po tem, ko že zapustijo naše šolske klopi,« doda dolgoletna učiteljica.

Koliko vpisnih mest na Srednjo trgovsko šolo v Ljubljani je prisrčnim dijakom na Informativi uspelo ‘prodati’ še ne vemo, prepričani pa smo, da so pri mnogih vzbudili interes. Nina Peterlin, na primer, se že veseli, da bo svojo pot nadaljevala na Srednji trgovski šoli v Ljubljani, smer aranžerstvo, saj ji je leto dni starejša sestra Tinkara, dijakinja prvega letnika, prišepnila, da šola ponuja veliko možnosti za ustvarjanje in zabavo, da je na šoli fino, da se odlično razumejo … »To je šola na kateri lahko ustvarjaš s srcem in rokami, in to karkoli si zamisliš, z izdelki izpoveš svoja čustva in se zraven še zabavaš.« Pred kratkim se je vpisala na tečaj klekljanja, ki jo sprošča, rada riše, izdeluje okraske, rože iz papirja, ima pa tudi čisto konkretne ideje – rada bi, na primer, iz starih lutk naredila novo. Uživa, ko sestavlja in barva škatle iz papirja, izdeluje obeske iz odpadkov … »Stojnica aranžerjev in trgovcev je res čudovita in polna življenja – pisane obleke, rože iz papirja, bonboni, atraktivna mobilna stena z igro štiri v vrsto …, same hude stvari. Zelo so se potrudili, to je najlepša stojnica na sejmu,« je navdušena Nina.

»Stoodstotno sem odločena, da se vpišem na Srednjo trgovsko šolo smer aranžerstvo v Ljubljani,« pove tudi Tara Dvornik. V prostem času zelo rada riše in ustvarja, zato se ji zdi to najboljša izbira. Obožuje ročno delo kot je, na primer, kvačkanje, šivanje, pletenje … to v današnjem času ponovno postaja zelo cenjeno in v tem delu vidi tudi poslovni potencial.

Meka za ustvarjalno delo in domišljijo
Matica Kosmača, ki obiskuje drugi letnik Srednje trgovske šole smer aranžerstvo v Ljubljani, so od nekdaj zanimale izložbe, zato se je pozanimal na katero šolo naj se vpiše, da jih bo lahko tudi sam urejal. Rad riše in oblikuje z računalnikom, aranžer pa je poklic, ki zajame vse njegove interese. Za povrh obiskuje tudi Srednjo glasbeno šolo, igra namreč pozavno, zato bi si želel oblikovati izložbe na temo glasbe, zanimalo bi ga delo v oglaševanju, organizacija prireditev, koncertov … Možnosti je res veliko. Opaža pa, da večina bodočih dijakov ne pozna poklica aranžerja: »Vsi mislijo, da je to nekdo, ki samo zavija rože.« Ali bo po pridobitvi naziva aranžerki tehnik nadaljeval šolanje na kateri od fakultet, se še ni odločil, za zdaj modro pravi: »Pustimo času čas.«

Tajda Cijan
se še odloča ali bi se vpisala na Vzgojiteljsko šolo v Kamniku ali Srednjo trgovsko šolo v Ljubljani, za aranžerko. V svojem poklicu si želi delati z otroki, zelo pa jo veseli tudi ustvarjanje, ki je v poklicu vzgojiteljice izjemno pomembno, kar ve vsak, ki je kdajkoli prestopil prag kakšnega vrtca. Verjetno se bo vpisala kar na obe šoli, medtem pa bo že videla v katero smer jo bo bolj vleklo.

Natalija je dijakinja drugega letnika, na Informativi sodeluje kot ena od hostes, ki poskušajo osnovnošolce prepričati, da je aranžerstvo zanimiv in obetaven poklic. Vzdušje na šoli je sproščeno, vendar je treba tudi delati. »Bila sem na informativnih dnevih Srednje oblikovne šole, vendar se mi je zdela precej zamorjena in temna, zato sem se raje odločila za aranžerstvo na Srednji trgovski šoli Ljubljana, kjer je toliko svetlobe in barv. Marsikdo misli, da je to nekoliko lažja šola, da gredo sem samo tisti, ki nimajo dovolj dobrih ocen, vendar to ni res. Sama sem odličnjakinja, imam povprečje 5.0 in grem študirat psihologijo. Možnosti je veliko, narediš peti predmet ali maturitetni tečaj pa greš naprej,« odločno pove Natalija.

To je šola na kateri se za vsakogar kaj najde, saj je toliko področij ustvarjanja. »Kdor ima rad oblikovanje, ustvarjalno delo in domišljijo, naj se nam pridruži,« pove Miha Cajhen, dijak drugega letnika, ki kot posebno prednost šole izpostavlja projektno delo. »Imamo kup projektov, veliko se dela na naši šoli, vsako leto za Informativo pripravimo drugačno stojnico.« Miha je navdušen kolesar in nekoč si želi opremiti kakšno športno trgovino.

Kako dobro jim je to uspelo v pisani trgovini s sladkarijami, pa si na lastne oči lahko ogledate še jutri, 27. januarja na Gospodarskem razstavišču. In brez skrbi: privlačnega Candy Shopa ni mogoče zgrešiti.


Foto: Smilja Štravs, Impress

(Skupno 332 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost