Skoči na glavno vsebino

Mednarodni grafični likovni center v okviru 31. grafičnega bienala organizira delavnico:

SREČANJE POGLEDOV

Kaj, kako, na kakšen način sploh vidimo

 

sreda, 28. oktober, 11.00–16.00
četrtek, 29. oktober, 11.00–14.00

Lokacija: objekt MOTO, Park Tivoli (ob MGLC)
Brezplačna udeležba, obvezne prijave
na lili.sturm@mglc-lj.si

Delavnico raziskovanja pogleda vodi Neža Knez, podiplomska študentka ALUO.

Tema delavnice se osredotoča na raziskovanje pogleda. Na pogled se usmerja širše, kot je njegov prvotni pomen. Tudi dotik, zvok in spomini ustvarjajo poglede, ki pa so na nek način še bolj naši – notranji. Kaj, kako, na kakšen način sploh vidimo? Kako to, da se nam pri isti videni stvari pogled spreminja? Ali imamo sploh pravico govoriti, kaj je rdeča barva, če pa je rdeča le ime snovi, ki pa jo vsak posameznik drugače vidi. Navsezadnje, ali je rdeča sploh rdeča? Do kakšnih razlik bi prišlo, če rdeča ne bi imela imena (prilastila bi si našteto imen). Pri vsem tem ima tu posebno mesto prevod zaznanega, ki poteka na različne načine. Kaj prevod vzame oziroma kaj doda? Osredotočali se bomo na prevod iz pogleda/dotika/sluha v besedo, nato še v izdelek in obratno, ter sledili spremembam, ki jih ta povzroči.


Delavnica bo potekala dva dni v dveh sklopih.

Prvi dan, sreda, 28. oktober, 11.00–16.00
Izvajamo praktično-ustvarjalno delo, kjer smo čim bolj aktivni gledalci različnih prostorov po Tivoliju. Izbrani prostor dokumentiramo s fotografijo in ga natančno opišemo. Nato si zapisane poglede na papirju zamenjamo in prek opisov – besed – naredimo izdelek. Na voljo bodo različni materiali; vsak udeleženec bo lahko izbral tiste, ki najbolje podprejo njegov izdelek. 

Drugi dan, četrtek, 29. oktober, med 11.00–14.00
Izmenjava mnenj o delih, ki so nastala skozi različne poglede, a ob istih stvareh. Ta del bo skozi izvedene dejavnosti in pogovore o tem pokazal, kako in koliko nas je raziskovanje pripeljalo do zanimivih produktov in do drugačnega razumevanja pogleda.


Delavnica je primerna za vse tiste, ki bi si želeli novih pogledov na stvari, ki so nam tako zelo domače, da jih včasih spregledamo in nikoli ne mislimo o njih. Na delavnico se lahko prijavijo osebe od petnajstega leta starosti dalje. Ker je tema delavnice osredotočena tudi na dotik in zvok (prenosov vseh teh), so vljudno vabljeni tudi slepi in slabovidni ljudje, ki lahko razkrijejo svoje poglede na stvari.

Največje število udeleženih je omejeno na 16, drugi dan (četrtek, 29. oktober, 11.00–14.00) so vabljeni vsi tisti, ki bi radi sodelovali ob pogovoru.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest.

Neža Knez (1990) je študentka prvega letnika magistrskega programa smer kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pod mentorstvom Jožeta Baršija. V svojem delu uporablja različne medije, od zvoka, videa, risbe, objektov in klasičnih kiparskih materialov. Njeno delo temelji na raziskavi zaznav z različnimi čutili, igri med “vidnostjo“ in “nevidnostjo“ in ukvarjanjem z vprašanji kaj pomeni ne videti, spregledati ali misliti vedoč, da vse vidimo. Zanima jo zveza med telesom, čutili in prostorom/predmetom/ljudmi.


Več informacij:
Lili Šturm, višja kustodinja, 01 2413 818, lili.sturm@mglc-lj.si
Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

 

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost