Skoči na glavno vsebino

V sredo, 16. oktobra 2019, smo se dijaki prvih letnikov udeležili delavnice, kjer smo preko privlačne predstavitve spoznali zgodovino prve tiskane madžarske Biblije in tudi sami natisnili prvo stran na starinskem tiskarskem stroju.

Na naše veliko presenečenje je predstavitev potekala v madžarskem  jeziku,  razumeli pa smo jo s pomočjo tolmača, ki je povedano sproti prevajal v slovenski jezik. Kljub jezikovni prepreki smo v predstavi sodelovali tudi mi in se pri tem dobro nasmejali, saj je pripovedovalec premikal nastopajoče kot lutke. Na zanimiv in zabaven način smo se naučili veliko o zgodovini tiskanja knjig in nastanku prve madžarske Biblije. Izvedeli smo, da so za prve natisnjene Biblije v madžarščini potrebovali 7 ton papirja, saj je imela kar 2412 strani.

Po predstavi smo na poseben papir tudi sami (oz. z malce pomoči predavatelja) natisnili prvo stran Biblije in ugotovili, da je bilo za tiskanje potrebnega več napora in moči, kot smo sprva mislili. Na naše izdelke smo gledali s ponosom, saj je bilo precej zapleteno  ugotoviti, koliko črnila je zares potrebnega in kako naj list vzamemo iz stroja, ne da bi razmazali sveže natisnjene besede.

Delavnica nam bo zagotovo ostala v lepem spominu, saj so bili vsi podatki prikazani na smešen in mladim zanimiv način.

novinarski krožek

 

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost