Skoči na glavno vsebino

Dijaki prvih letnikov programa Aranžerski tehnik so si danes ogledali likovno razstavo umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami. Z umetniki, ki so v razstavnem prostoru Ministrstva za kulturo tudi ustvarjali, so dijaki imeli pogovore o njihovem delu, slikarskih začetkih in najbolj priljubljenih motivih. Na razstavi so na ogled likovna dela z rastlinsko in predvsem cvetlično tematiko, saj nosi razstava naslov CVETJE.


Med umetniki sta tudi dva gostujoča, iz Novega Sada in Zagreba, oba slikata z nogami. Najmlajši slikar, ki je vrstnik dijakov, je star 15 let in obiskuje Srednjo oblikovno šolo in slika že osem let.
Dijaki so bili nad razstavo in umetniki navdušeni.

Rock Finale

 

Mnenje dijakov 1. Cb o razstavi:

Razstava nas je navdahnila in navdušila. Kljub težkim življenjskim usodam slikarji vseh starosti ustvarjajo lepoto brez primere. Mislim, da se veliko mladih ne zaveda, kako ogromno bogastvo imajo, ker lahko uporabljajo noge, roke in predvsem domišljijo. Menim, da moraš imeti globok karakter in visoko samozavest, da ustvarjaš tako, kot ustvarjajo umetniki, ki rišejo z usti ali nogami. Nikoli ne obupajo. Vesela sem bila, ko sem izvedela, da so nekateri izmed njih razvili svoj talent šele zaradi nesreče, ki jih je doletela. Našli so se kljub izgubi normalnega življenja in kljub trpljenju, ki jih je doletelo.

 

Najbolj me je prevzela življenjska zgodba mladega dekleta, ki se je rodila brez rok, zato so jo starši dali v sirotišnico. Ko pa je začela prejemati štipendijo zaradi svoje nadarjenosti, so jo ponovno pripeljali domov, kjer pa niso bili prijazni z njo. Tepli so jo, poniževali in jo prisilili, da je opravljala gospodinjska dela, npr. pomivala z nogami. Na koncu so jo zopet vrgli iz svojega doma. Na veliko srečo so se zanjo zavzeli pri dobrodelni organizaciji in ji pomagali postati izredno uspešna mladenka.

 

Menim, da so slike slikarjev, ki rišejo z usti in nogami vredne več. Tudi sama sem poizkusila risati z usti ali nogo, vendar ni šlo. Ne morem verjeti, kako jim sploh uspe. Spoštujem njihov uspeh, njihovo samozavest in voljo do ustvarjanja. Cenim njihovo vztrajnost in predanost, da so pripravljeni učiti tudi druge, čeprav imajo sami velik primanjkljaj. Ne morem verjeti, da lahko z usti in nogami narišejo slike, ki jih marsikdo ne zna narisati z rokami.

 

Najbolj so mi bile realistično naslikane slike, ki so dajale videz, da so natisnjene fotografije. Eno takih slik smo celo dobili v dar, za kar sem jim res hvaležna.

 

Ti slikarji so res talentirani, zato jih občudujem, da jih niti to, da nimajo rok, ne ustavi v njihovem ustvarjanju in veselju do življenja, ki ga njihove slike polepšajo.

Razstava mi je dala vedeti, da je vredno živeti in da nikoli ne smeš obupati. Spoštovati moramo to, kar imamo, saj živiš samo enkrat. Tudi v najbolj nemogočem položaju slikarji, ki rišejo z usti in nogami, sledijo svojim sanjam. Vedno nam bodo ostali v spominu, saj so brez konkurence.

 

 

Likovna razstava umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami

 

(Skupno 653 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost