Skoči na glavno vsebino

vir naslovne fotografije: http://aquariumpiran.si/

V ponedeljek, 14. 5. 2018, smo imeli dijaki 2. Ab, 2. Ac in 2. Da in učiteljice spremljevalke strokovno ekskurzijo na obalo. Najprej smo si ogledali Škocjanski zatok, nato pa še akvarij v Piranu.

 

Škocjanski zatok

Naravni rezervat Škocjanski zatok leži na meji med morjem in kopnim, kjer se reki Rižana in Badaševica od nekdaj izlivata v morje in je zaradi pestrega prepleta polslanih in sladkovodnih življenjskih okolij raj za številne živalske in rastlinske vrste in predstavlja območje z izjemno biotsko pestrostjo.

Sestavljata ga dva dela:

  • laguna z gnezditvenimi otočki, polslanimi mlakami in poloji, na katerih se razraščajo vrste slanuš in
  • sladkovodno močvirje z močvirnimi travniki in odprtimi vodnimi površinami, obdano s trstičjem in toploljubnimi grmišči na Bertoški bonifiki.

Za obiskovalce je odprt samo del Škocjanskega zatoka in je prilagojen letnemu času.

Ob 9.30 sta nas pričakali vodički. Ker je deževalo, smo najprej poslušali krajše predavanje o zgodovini in pomenu Škocjanskega zatoka, nato pa smo se sprehodili po 2,2 km dolgi učni poti z opazovališči. S seboj smo vzeli teleskop in več daljnogledov, da je bilo opazovanje lažje, dijaki pa so tudi izpolnjevali učne liste.

Ogled smo zaključili ob 12.15 in se odpravili proti Piranu, saj smo bili ob 13. uri naročeni na ogled akvarija.

 

Akvarij Piran

Kljub majhnosti se v akvariju skriva presenetljivo število raznolikih živali, ki jih srečamo v prav tako majhnem slovenskem morju.

Ogledali smo si okoli 140 vrst različnih organizmov, med katerimi so seveda številčno najbolj zastopane ribe. Med okoli 60 različnimi vrstami smo lahko v večjih akvarijih opazovali jate odprtega morja, kot so brancini, ciplji, orade in druge plavalke, prat tako kot tudi tiste, ki se raje zadržujejo v obalnem pasu, to so črniki, salpe, kavali, fratri, špari in številne druge. Iz lukenj skalnega grebena so nas mrko pogledali ugorji, murene in radovedne kirnje, v manjših akavrijih pa so se skrivale številne babice, sprehajalčki, usnjače, pirke, volkci in prisesniki.

Z nekaj sreče smo opazili celo sramežljivce peščenega in muljastega dna, ki nam iz peska težko pokažejo kaj več kot le štrleče oči ali plavut; to so morski listi, zvezdogled in morski zmaj, opazili smo lahko še par dolgonosnih morskih konjičkov, navadne morske pse, morske mačke in balestra.

Manjkali niso niti številni raki, od drobne žagaste kozice pa vse do mogočnega jastoga in raroga. Akvarije si delijo s številnimi mehkužci, tako školjkami kot polži, pa tudi s hobotnico in sipami. K barvitosti in razgibanosti akvarijev vsekakor prispevajo tudi številne vrste spužev, ožigalkarjev in predvsem iglokožcev, kot so morske zvezde, kumare, ježki in kačjerepi.

Ogled in izpolnjevanje delovnih listov smo zaključili ob 14. uri, ko smo se odpravili proti Ljubljani.

Po prvih odzivih je bil ogled zatoka in akvarija, predvsem za dijake trgovskega programa, zanimiv. Posneli so kar nekaj fotografij, prav tako pa je zavzeto fotografirala tudi učiteljica spremljevalka Maja Fabjan. Nekaj utrinkov ekskurzije si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Zapisala: Mojca Velkovrh Slunečko

 

(Skupno 537 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost