Skoči na glavno vsebino

V sredo, 26. 9. 2018, smo se dijaki 1. Ca udeležili razstave MOL, ki se je odvijala v Mestni hiši v Ljubljani in jo je pripravila Založba UNSU. Tja smo se odpravili po glavnem odmoru. Sprejeli so nas: bivša dijakinja naše šole, moderator razstave in umetnostni zgodovinar g. Jaka Racman. Slednji nas je vodil po razstavi in nam pripovedoval zgodbe slik. Razlagal nam je, zakaj so nekatere slike bolj temačne, druge bolj odprte v svetlih barvah.

Med vodenjem po galeriji so prišli novinarji večernih poročil 24 ur na POP TV. Intervjuvali so obiskovalce razstave. Prispevek si lahko ogledate TUKAJ.

Po končanem vodenju smo si dijaki lahko sami ogledali slike in se pogovarjali z razstavljavci o njihovem življenju in od kod jim kljub poškodbi veselje do slikanja.

V spomin sta se mi najbolj vtisnili Željkova in Nevenkina pripoved. Željko je zaradi prometne nesreče postal tetraplegik, priklenjen na invalidski voziček. Najraje slika naravo, saj ga spominja na njegovo delo. Po poklicu je bil gozdar in gradbeni tehnik. Pripovedoval nam je o občutku risanja s čopičem v ustih, kakšne barve uporablja za slikanje, kako je dobil navdih in kaj predstavlja  njegova slika.

Nevenka Gorjanc je bila po poklicu šivilja. Po prometni nesreči je začela slikati. Ker ima rada živali, je večina njenih slik namenjena njim.

 

Menim, da so neverjetne slike slikarjev brez rok marsikateremu obiskovalcu odprle nov pogled na svet in občutek, da ni nič nemogoče.

 

dijaki 1. Ca

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost