Skoči na glavno vsebino

 

Srednja trgovska šola Ljubljana spodbuja k odgovornemu ravnanju z odpadki in se trudi, da okolica šole ni odlagališče odpadkov in da so dijaki seznanjeni s problematiko. Tudi dijaki razumemo ta problem, ki ni prisoten le v naši državi, temveč je problem vsega sveta. Zato se je vsak razred odločil, kako bo pripomogel k lepši prihodnosti. Na razrednih urah je veliko razredov kot plod svoje diskusije pripravilo plakat, kar si lahko ogledate na spodnjih fotografijah. Naj omenimo še nekaj utrinkov iz nekaterih razredov.

Dijaki 2. Cb so se odločili, da si pri razredni uri izmenjajo oblačila. Tako so dali na mizo vsak svoj kos oblačila, nato pa si je vsak po svoji volji izbral nekaj zase.  Oblačila so hitro našla novega lastnika. Ob tem so se pogovarjali  o ponovni uporabi. To lahko opazimo v družini, ko mlajši otrok dobi oblačilo starejšega. Obstaja tudi trgovina z rabljenimi oblačili (second hand). Nespametno dejanje je zagotovo takrat, ko ljudje nepoškodovana in uporabna oblačila odvržejo v smetnjak. Bolje in pametneje bi bilo taka oblačila dati nekomu, ki bi jih z veseljem nosil naprej. Če take osebe ne poznamo, jih lahko odnesemo na komunalna podjetja, različne zabojnike za oblačila ali centre ponovne uporabe. Možna je tudi oddaja dobrodelnim ustanovam, kot so Karitas, Rdeči križ …

Tako malo je potrebno za boljšo prihodnost!

Dijaki 3. Aa so na razredni uri poudarili pomen zmanjševanja odmetavanja elektronske in električne opreme, ki je po nekaterih virih v Sloveniji v letu 2017 znašala kar 74 % vseh odpadkov v gospodinjstvih glede na težo. Pogovarjali so se o izkušnjah, ki jih imajo s tem. Navezali so se na predmet prodaja v angleščini, kjer so ravno pred kratkim obravnavali električne in elektronske naprave in si ogledali kratek film o tem, kaj se dogaja z zavrženo elektronsko opremo na kanalu Vimeo. Priporočajo ogled!

Dijaki 2. Ca so si ogledali posnetek o onesnaženosti morja. Izvedeli so, da je na sredi Tihega oceana ogromno smetišče, ki je veliko za pet Francij, in da je v vseh morjih sveta več kot 10 milijonov odpadle plastike. Ogledali so si posnetek o nizozemskem mladeniču, ki se je domislil inovativne rešitve in je za svoj izum prejel okoljevarstveno nagrado Združenih narodov. Po njegovih načrtih so zgradili prototip, ki ga že uporabljajo.

Najprej bi morali o prenehanju onesnaževanja Zemlje razmisliti proizvajalci, šele nato potrošniki. Prav je, da tudi ekonomija sledi ekološkemu geslu: Od zibelke do zibelke!

 

novinarski krožek STRŠ

(Skupno 200 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost