Skoči na glavno vsebino

Dijaki 1. letnika programa Aranžerski tehnik so imeli strokovno ekskurzijo v Piran. Ekskurzija je bila medpredmetna, zato je prav vsak dijak našel nekaj zanimivega zase.

Prvi postanek je bil predviden na počivališču nad Izolo. Počivališče ponuja čudovit panoramski pogled na staro ribiško mesto Izolo. Naslednji postanek je bil v Bernardinu (ob Fakulteti za pomorstvo in promet). Sledil je sprehod po promenadi ob morju proti Piranu.

V Piranu so se sprehodili po mestu in si ogledali Tartinijev trg, ki je največji trg in središče Pirana. Ime je dobil slavnem piranskem violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju, katerega spomenik je pred občinsko palačo. Trg je bil nekoč mandrač ali notranje pristanišče za jadrnice in ribiške čolne. Že v srednjem veku je bil obdan z mestnimi palačami in hišami premožnih meščanov. Današnjo podobo je trg dobil v 2. polovici 19. stoletja. Leta 1894 so mandrač (tj. pristanišče za manjša plovila in čolne) zaradi smradu, nečistoče in zdravstveno-higienskih razlogov ter pomanjkanja prostora zasuli in tako je nastala prostorna tržna ploščad, okoli katere so zgradili vse pomembnejše ustanove in meščanske stavbe, od katerih se je v prvotnih oblikah ohranila le gotska hiša, imenovana Benečanka.

Nato se se odpravili na Prvomajski trg (včasih Stari trg, italijansko Piazza vecchia). Odlikuje ga baročna arhitektura in je bil upravno središče mesta vse do 13. stoletja. Na sredini trga je velik baročni vodnjak, ki izvira iz leta 1776. Vodnjak sestavlja pravokotna dvignjena ploščad s kamnito ograjo, pod katero je veliki zbiralnik. Na ploščad vodijo stopnice, ki jih krasita kipa Postave in Pravice. Na ščitu Postave beremo podatke o vodnjaku: letnico, opis namena gradnje in imena meščanov, ki so prispevali sredstva za njegovo gradnjo. Na ščitu Pravice pa so mestni grb in grbi plemiških družin.

Zadnja zanimivost je bil Akvarij. V akvariju jih je pričakalo okoli 140 različnih vrst organizmov, med katerimi so številčno najbolj zastopane ribe. Tu je še par dolgonosih morskih konjičkov, ki nas občasno očarajo s svojim paritvenim plesom, navadni morski psi, morske mačke in balestra. Ne manjkajo tudi številni raki, od drobne žagaste kozice pa vse do mogočnega jastoga in raroga. K barvitosti in razgibanosti akvarijev vsekakor prispevajo tudi številne vrste mehkužcev, spužev, ožigalkarjev in predvsem iglokožcev kot so morske zvezde, kumare, ježki in kačjerepi.

Sledilo je še nekaj prostega časa in že je bil čas za povratek v Ljubljano, kamor so se vrnili polni lepih vtisov po prekrasni izkušnji.

(Skupno 296 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost